10 ideja logopedske terapije koje možete raditi kod kuće

Želim da vam predstavim 10 ideja logopedske terapije koje možete raditi kod kuće, jer ste vi kao roditelj najbolji učitelj vašeg deteta.

 

Ove ideje ne zamenjuju terapiju i ne bi trebalo zameniti terapiju. Ovo su ideje koje trebate raditi kada ste kod kuće, igrajući se sa detetom..

NAPOMENA: Pre nego što se udubite u ovaj spisak od 10 ideja logopedske terapije koje možete uraditi kod kuće morate znati da: Ako vaše dete ima kašnjenje u razvoju govora, obratite se logopedu koji će izvršiti procenu govorno-jezičkog razvoja vašeg deteta. Radite na planu kojim ćete pomoći svom detetu da postigne uspeh.

 

 1. Nemojte da televizor bude uključen u pozadini.

Pozadinska buka određenom broju dece zapravo može otežati pravilno usvajanje/učenje govora. Suprotno onome što mnogi misle, televizija u pozadini ne pospješuje razvoj. Prema naučnim podacima, „deca sa čestim gledanjem televizije… odlagala bi razvoj smislenog govora reči.“

U jednoj studiji, američka deca u dobi od 6 do 12 meseci bila su izložena kineskim govornicima i istim izvornim kineskim govornicima na video snimku. Dojenčad koja su imala stvarne ljude koji su komunicirali s njima prepoznala su i odgovarala na specifične foneme, a ona izložena videu nisu. Čini se da ovo pokazuje da je ljudska interakcija značajnija složenom procesu jezičkog razvoja.

Međutim, kada je televizor uključen, roditelji obično ne pričaju toliko sa svojom decom. A s obzirom da bebe uče jezik od „živih“ ljudi – posebno njihovih roditelja! – uključivanje televizora moglo bi biti štetno za taj proces.

 

 1. Koristite gest

Naučite dete da koristi gestove. Postoji jaka veza između pokreta i govora u komunikacijskom razvoju. Korišćenje određenog gesta zaustavlja ogromnu frustraciju koju deca osećaju kada ne mogu da izgovore određenu reč. Deca kombinuju gest sa rečima pre nego što zajedno kombinuju reči.

Naučite dete da pokaže „Gde je pametna glava?“, „Gde zeka pije vodu?“; da pokazuje delove tela. Ukoliko dete nema pokazni gest naučite ga tako što ćete mu izdavajati kažiprst jedne ruke i držeći detetovu ruku sa izdvojenim kažiprstom raditi sledeće:

 • Gnječiti kuglice plastelina
 • Listati knjige
 • Pokazivati određene stvari i predmete

Deca sa izražajnim kašnjenjem govorno jezičkog razvoja imaju veće jezičke dobiti kada njihovi roditelji istovremeno koriste gest i reči tokom interakcije sa svojim detetom. Ovo više motiviše decu.

 

 1. Napravite magnete za svoj frižider

Dodajte magnete koji imaju sliku detetove  omiljene stvari (sok, auto,lutka …) i kada ono nešto želi, može vam doneti magnet .

Kako napraviti magnete: postoji magnetni papir koji možete seći na male kvadrate a na njih lepiti fotografije ili crteže onoga što vaše dete najviše koristi: šolja, hrana, krevet, omiljena igračka, itd. … Trudimo se da eliminišemo frustraciju jer deca koja kasne sa govorom često lako mogu biti frustrirana.

 

 1. Provedite 40 minuta igrajući se sa svojim detetom.
 • govorite prirodno svom detetu, govorite mu o tome šta radi i šta vidi, kratkim i jasnim rečenicama;
 • učite svoje dete da vas oponaša (npr. tapšite dlanovima, šaljite mu poljupce, pokažite mu gde zeka pije vodicu, gde je pametna glava, pokaži: oko (trepćite i prislonite detetovu šaku kako bi ste ga zagolicali vašim trepavicama), nos (mirišite cveće/hranu a zatim oponašajte kijanje), usta (otvarajte i zatvarajte usta uz izgovaranje “Sada ću d ate pojedem am-am”, uvo( govorite tiho-glasno (tiho kao ptica, glasno kao lav), brzo-sporo (brzo kao zec, sporo kao puž), ruke (dozvolite detetu da dodirom oseti različite teksture igračaka, voća, povrća, predmeta…), pevajte mu ritmičke pesmice uz pokrete ruku i nogu…);
 • govorite mu šta/ko radi (npr. Mama sedi, ti stojiš. Ptica leti, kuca laje.);
 • oponašajte glasanje životinja, zvukove iz neposrednog okruženja (npr. Maca mjauče: mjau-mjau ili krava muče: mu-mu. Auto svira: bi-bip. Sat kuca: tika-taka.);
 • pokažite svom detetu da ste primetili svako njegovo nastojanje da komunicira, bodrite ga;
 • proširujte jednostavne iskaze kojima se koristi vaše dete (npr. Dete će reći “Kuca” a vi možete dodati to je kuca, kuca laje av,av, kuca je lepa…);
 • odvojite vreme da saslušate svoje dete;
 • odgovarajte na ono što je rečeno kako bi vaše dete znalo da ste ga slušali;
 • testirajte sluh vašeg deteta ako zapazite da mu morate često ponavljati ili ako morate govoriti glasno kako biste mu privukli pažnju ;
 • ograničiti gledanje TV ili upotrebu tableta i računara.

 

 1. Radite s jednostavnim karticama

Ja obožavam kartice. Imate puno kartica koje možete skinuti na internetu ili kupiti u knjižari Vulkan „Učim i igram se prve reči“, „Učim i igram se životinje“. Izgovorite ime objekta i čekajte da dete ponovi. Uz kartice možete koristiti i sitne igračkice pojmova koje radite sa svojim detetom, jer određnoj deci je neophodno da iskustveno dožive određen pojam (npr. Kartica na kojoj je slikovno predstavljena JABUKA-dete određen pojam teško usvaja jer iskustveno nema predstavu tog pojma, ali kada se detetu da JABUKA da je ono drži u ruci ono je iskustveno oseća – kog je oblika, kakve je teksture, mirisa, da li je hrana ili igračka, ukoliko je zagrize kakvog je ukusa….)

 

 1. Igra sa slamčicama i lopticama određene teksture

Napravite loptice od vate, folije, kupite male loptice napravljene od plastike ili gume uzmite slamku i zajedno sa detetom duvajte kroz nju kako bi pomerali loptice. Možete napraviti poligone na podu ili stolu. Ova vežba detetu pomaže da uspostavi dobro disanje pri govoru kao i aktivaciju mišića orofacijalne regije –pokreću se mišići usana, jezika, obraza.

 

 1. Dajte detetu da pije sa slamčicom, ali ne samo  tečnost

Koristite slamčicu da dete pije više različitih tekstura (voda, mleko, sok od jabuka, pasirano voće, voćni jogurt) … Ovo će  pomoći da ojačate mišiće u ustima vašeg deteta i na taj način olakšavajući govor kada dete bude spremno .

 1. Koristite uvijene slamčice

Koristite i uvijene /talasaste slamčice. One su sjajne jer zahtevaju od deteta da upotrebi  malo više mišićne snage.

 

 1. Određene stvari ili igračke stavite na mesto gde dete ne može dohvatiti

Radite to sa nečim za što znate da će vaše dete želeti (omiljena knjiga ili omiljena igračka) i moraće vas zamoliti za pomoć da ga dobije. Naučite ga da dođe po vas i odvede vas (uzimajući vam ruku) do onoga što ono želi ili tako što ćete vam doneti magnet sa frižidera, pokažite detetu znak za pomoć i recite „Pomoć“ kada vas pita. Deca imaju veću verovatnoću da razgovaraju kada nešto žele.

 

 1. Pohvalite njihove napore

Pohvalite svoje dete jer ima dubok uticaj na njegov uspeh, zbog povećanja samopuzdanja.

Jelena Kudrić 

dipl. defektolog logoped, reedukator psihomotorike