Hod na prstima

U ovom tekstu ću vam izneti razloge hoda na prstima i predloge vežbi. Predlozi vežbi su sjajni kako za roditelje tako i za stručnjake raznih profila.

Devojčica balansira na vrhovima prstiju. S obzirom na ovu jednostavnu rečenicu, većina ljudi će zamisliti devojčicu u baletskoj pozi, koja stoji ispred ogledala i hvata se za drvenu šipku. Uobičajeno je naći balerinu na prstima. Takođe je uobičajeno videti vrlo malu decu koja šetaju na vrhovima prstiju, sve do treće godine.

Ali ponekad je to tendencija koju vidimo kod dece starijih od pet godina, a kada je to slučaj, znak je da možda nešto nije u redu.

Iznenađujuće je da hodanje na prstima nije samo znak zaostajanja, kašnjenja u razvoju dece već je i znak lošeg vestibularnog sistema, koji je vezan za dečju ravnotežu i koordinaciju. Možda se pitate zašto su ravnoteža i koordinacija važni i zašto to ima veze sa učenjem. Ako vestibularni sistem deteta ne funkcioniše pravilno, počinjemo da uviđamo simptome poput hodanja na prstima, lošeg ponašanja ili izraženih problema u učenju (koje najviše uočavamo u učionici). Ovi znaci znače da vaše dete može imati diskonekciju u mozgu koja ga može sprečiti  da usvaja određena znanja. Neke od ovih simptoma često vidimo kod dece sa autizmom, ADHD-om, disleksijom, disgrafijom i Asperger-om. Međutim, postoje i primeri  dece koja se takođe mogu boriti sa hodanjem na prstima i vestibularnim problemima a da nemaju probleme u razvoju.

Dr Stephen M. Edelson, Ph.D., nedavno su objavili članak u kojem ističu da: „Hodanje na prstima može biti direktno ili indirektno povezano sa vizuelno-vestibularnim problemima.“Dakle, sada kada znamo da hodanje na prstima može biti znak lošeg vestibularnog sistema, kako da znamo kada počinje da ima uticaja na učenje našeg deteta? Evo nekoliko simptoma kako možete prepoznati dete sa ovim problemom:

·       Da li dete hoda na prstima kada nosi cipele?

·       Da li primećujete hodanje više ili manje na prstima kada dete hoda boso po različitim površinama? Na primer pesak ili kamenčići na plaži, trava u parku, pod od tvrdog drveta, tepih.

·       Da li je dete u stanju da postigne i održi čitav opseg pokreta u zglobu?

·       Posmatrajte detetov položaj donjih ekstremiteta od karlice ka kolenima i stopalima.

·       Zagledajte detetovo stopalo da li su tetive zategnute i da li formiraju luk stopala.

·       Potrebne su naočare u mlađem dobu, obično između 3-6 godine (čini se da je problem sa vidom).

·       Često kaže “a?” ili šta?” kao da nisu čuli uputstva koja nastavnik daje.

·       Bori se da kopira informacije sa table na svoj papir.·       Ima problema sa praćenjem reči za čitanje i možda će morati da trepće da bi ponovo usredsredio svoje oči na stranici.

·       Često se oseća neuravnoteženo, nekoordinirano ili naleti na nameštaj ili stolove u školi.  

 Šta je uzrok tome?

Hodanje na prstima ima široki spektar uzroka od ozbiljne strane pa sve do praktično bezopasnih. Evo nekoliko najčešćih uzroka hodanja na prstima. 

Disfunkcionalni sistem balansa

Za neku decu koja hodaju na prstima, možda je krivo njihovo unutrašnje uvo. Vestibularni sistem u unutrašnjem uvu odgovoran je za hranjenje informacija mozga o položaju i kretanju tela. Ako informacije koje ovaj sistem pruža nisu tačne, mozak možda nije ni svestan da stopala ne hodaju na najefikasniji način. Ovoj deci se može pomoći vežbama koje uključuju kretanje.

Pitanja senzorne obrade

Poremećaj senzorne obrade takođe može biti kriv za hodanje na prstima. Ako je vaše dete preosetljivo na dodir, možda izbegava da spusti pete da bi izbeglo neudobne teksture ili nelagodu koju doživljava pri težini na petama. Ova deca će takođe pokazati odbojnost prema čarapama, cipelama ili golim nogama. Taktilna terapija je obično korisna za decu iz ove grupe. Idiopatsko hodanje nožnim prstima može biti povezano sa hiper ili hiposenzibilnošću. Nekoj deci se možda neće svideti osećaj različitih površina na bosim stopalima zbog kojih se podižu na prste kako bi izbegli da cela površina stopala stegne pod. Za decu koja traže više ulazaka, hodanje prstima povećava silu udara koja se oseća tokom ambulacije, jer se sila reakcije na tlo raspoređuje kroz manju površinu na glavama metatarzalne kosti.

Navika

Zaustavićemo se sa jednim od najmanje alarmantnih uzroka. Navika. Ako imate mališane koji provode dosta vremena na prstima, oni će možda i dalje hodati tim putem jednostavno zato što su navikli da tako hodaju. 

Kako možemo pomoći detetu da smanji ili potpuno izgubi hod na prstima?

Ako je vaše dete sklono hodanju na prstima,  postoje vežbe koje vam mogu pomoći. Ove vežbe ne samo da će im pomoći da hodaju celim stopalom, već će poboljšati i vestibularni sistem vašeg deteta. Doktor Edelson kaže: „Vestibularni sistem pruža mozgu povratne informacije u vezi sa kretanjem i položajem tela. Možda će biti moguće smanjiti ili eliminisati hodanje na prstima pružajući detetu terapijsku vestibularnu stimulaciju. “

Evo predloga vežbi:

1. Plantarna fleksija: Dok dete leži na leđima ili sedi, držite detetovo stopalo u ruci. Laganim pritiskom savijajte stopalo prema detetovoj glavi. Jednom kada osetite otpor, zadržite 15 sekundi, naizmenično menjajte stopala i ponovite istezanje.

2. Fleksija / ekstenzija kolena: Dok dete leži na leđima ili sedi, sa savijenim ili ravnim kolena na podu, podignite detetu nogu uspravno kolena dok ne osetite otpor. Držite 15 sekundi, naizmenično menjajte noge i ponovite istezanje.

3. Nagibna daska ili tobogan: Trčeći uz brdo protežu se tetiva i mišići držeći prste usmerenim prema gore. Kad se nađu na vrhu, mogu da se otpuste i vrate na dno, ili omiljeno za moju decu, da se kotrljaju. Uz malo uočavanja mogu dobiti istu vežbu hodajući uz tobogane ili druge nagibe. Dina-disk, nagibni klin i daska za ravnotežu su sjajni alati!

4. Šetnje životinja su korisne za podsticanje aktivnog opsega pokreta, a pritom se i dalje zabavljaju! Neki primeri uključuju:

Hod medveda (s rukama i nogama na podu, kolena ne dodiruju površinu)

Hod raka (započnite u položaju mosta, držeći dno od poda, krećući se napred ili nazad koristeći ruke i noge za pokretanje).

Žablji skok (započnite u dubokom čučnju, podstičite punu površinu dodira stopala tokom skokova).

Hod pingvina (sa petama koje dodiruju pod i nožne prste).

5. Snaga nožnih prstiju

Unutrašnji plantarni mišići: možete ciljati ove male mišiće podižući predmete nožnim prstima. Pokušajte da “igrate košarku prstima” tako što ćete da podignete male pompomse nožnim prstima  i stavite u šolju da postignete koš!

6. Stavljanje „vrećica napunjene pasuljem“ na prednji deo stopala: Dozvolite detetu da savija zglob da cilja nižu snagu tela i aktivni opseg kretanja muskulature skočnog zgloba i stopala.

7. Vožnja skejta u sedećem položaju: Nikada nije prerano naučiti ih da voze skejt u sedećem položaju, zar ne? Naučiti ih kako da pomeraju noge dok voze skejt – vežba istezanja. Oni misle da igraju zabavnu igru i imaju vašu pažnju, a vi radite na tome da im bez borbe pomognete da voze čitavom površinom stopala.

8. Klimav ribolov na dasci

9. Sedenje na pilates lopti

Sedeći na pilates ili kikiriki lopti, pomerajući težinu unazad i napred, bočno u stranu pomoći će aktiviranju abdomena i oslanjanja težine tela na cela stopala.

10. Hod sa perajima za plivanje

11. Marširanje: Marširanje i tapkanje su radnje koje zahtevaju da celo stopalo ostvari kontakt sa zemljom. Od njih se takođe može napraviti igra. Možete puštati muziku ili pevati pesme u ritmu njihovog marširanja. Mogu biti u svom marš orkestru ili gazeći mekane igračke.

 

12. Cipele: Možete kupiti cipele sa svetlećim đonom ili točkovima u peti. Za one koji vole škripave zvukove, oni su podsticaj da spuste pete na zemlju. Za one koji nisu pokolebani bukom, cipele na točkovima su dobra alternativa. Ove cipele zahtevaju od dece da podignu nožne prste sa zemlje kako bi se valjale. To ih navikava na pritisak na pete, kao i na istezanje tetive.

   

13. Izloženost stopala raznim teksturama: Možete decu da podstaknete da hodaju bosi po raznim površinama kako bi ih izlagali različitim teksturama. Ili možete praviti igre. Neka prošetaju kroz šablon tekstura od mekih pokrivača do mekane kreme za brijanje. Takođe mogu da se bave umetnošću tako što će crtati sa nogama uz malo boje i papira.

14. Čarape sa stopicama

 

Jelena Kudrić

dipl.defektolog logoped

Leave a Reply

Your email address will not be published.