DIR ® / Floortime ™ je model učenja interakcije putem detetovih prirodnih osećaja i interesa koje omogućuju različitim delovima uma i mozga da rade zajedno i da istovremeno izgrade više nivoe socijalne , emocionalne i intelektualne sposobnosti.

Floor-time je intenzivan intervencijski program koji se temelji na detetovom profilu, a razradio ga je dr.med. Stanley I. Greenspan. Razlikuje od drugih ranih intervencija koje se ne obraćaju temeljnim problemima ili punom rasponu veština kojima deca trebaju ovladati.

Važnost Floortime-a je u pristupu koji se fokusira na individualne karakteristike svakog deteta, uključujući kako obrađuje informaciju, njegovo razvojno dostignuće i njegove dinamičke odnose s roditeljima tzv. profil deteta.

Floortime se pokazao uspešnim u slučaju baš svakoga deteta. Iako sva deca imaju različite potencijale, svako se dete može penjati po vlastitoj razvojnoj lestvici budući da sledi detetove prirodne emocionalne interese kroz zaigrane interakcije.

Ovaj način podsticanja razvoja deteta ne podupire čisto mehaničko pamćenje novih pojmova, već pomaže detetu da kroz svakodnevne interakcije sa svojim roditeljima i ostalim ljudima nauči više o sebi i i svetu oko sebe.