Pismo vaspitaču ili učitelju

Strahovi roditelja čije dete ima problem u kašnjenju govora i jezika su po našem mišljenju pojačani kada dete upišu vrtić ili školu. Bezbroj pitanja i misli im prolazi kroz glavu. Ovih dana je većina roditelja tražila savet od nas kako i na koji način da se postave prema vaspitačima ili učiteljima sa početkom ove školske godine. Evo predloga.

Bez obzira na to da li Vaše dete polazi u vrtić ili školu ili prelazi u novu školu, svaki novi početak i svaka nova sredina je stres kako za dete tako i za Vas. Kada dete ima kašnjenje govora i / ili jezika, situacija može biti još teža. Nemogućnost komuniciranja je frustrirajuća i može dovesti do tantruma (napada besa) ili do potpunog povlačenja. Jako je korisno i važno da vaspitači i učitelji razumeju kako im govorno / jezičko kašnjenje Vašeg deteta može uticati na atmosferu u samoj vrtićkoj grupi ili razredu.

Važno je da ste svi u istom timu, tako najbolje možete pomoći Vašem detetu!

Dajemo Vam primer pisma za upoznavanje Vašeg deteta i vaspitača ili učitelja. U pismu navedite dobre i loše strane Vašeg deteta, opišite adekvatne situacije kako bi vaspitači i učitelji imali što jasniju sliku Vašeg deteta, napišite savete tj. opišite šta Vi kao roditelj predlažete da vaspitači ili učitelji urade kako bi pomogli Vašem detetu.

PISMO VASPITAČU ILI UČITELJU

Dragi (Ime vaspitača/učitelja),
Tako smo uzbuđeni što će {ime deteta} biti u Vašoj grupi ili razredu ove godine! Vaspitači i učitelji utiču i doprinose razvoju najznačajnijeg perioda u životu deteta i kao roditelji smo srećni što ćemo započeti sa Vama!
Postoji nekoliko stvari koje smo želli podeliti sa Vama, a to može pomoći pri upoznavanju {ime deteta}. {Ime deteta} je {sretna, slatka, aktivna} devojčica. On / ona voli {omiljenu aktivnost} i {omiljenu stvar}. {Ime deteta } takođe ima kašnjenje u razvoju govora i jezika (opis dijagnoze ukoliko je dete ima). Što uzrokuje da ima poteškoća (prebacivanju svojih misli u govor tj.reči, pogrešna upotreba i izgovaranje određenih glasova, razumevanje i izvršavanje jednostavnih i složenih verbalnih naloga, interakcija i komunikacija sa drugima). Trenutno radi sa logopedom ili defektologom (od stručnih lica zatražiti mišljenje o detetu) i radimo sve što možemo kako bismo ga podržali u svim sferama njegovog života.
Postoji nekoliko strategija koje su korisne kod kuće. Želeli smo ih podeliti s Vama kako bismo Vam pomogli da upoznate {ime detta}. Sledi nekoliko predloga koji vam mogu pomoći:

{odaberite sve koji se primjenjuju za Vaše dete i dodajte još}

• Dajući mu dodatno vreme za odgovor: ponekad davanje {ime deteta} nekoliko dodatnih sekundi pomaže mnogo!
• Davanje izbora: Otvoreno pitanje je otežano za {ime deteta}. Dajte mu / joj izbor u odabiru odgovora jer mu/ joj to pomaže da se pitanje konkretnije i lakše razume.
• Dajte mu / joj znak ili napomenu šta sledi posle: Budući da dete ima poteškoće u komunikaciji, ponekad se uzrujava kada ne zna šta je sledeće. Ostavljajući mu / joj znanje da dolazi promena može biti od velike pomoći.

• Davanje više instrukcija odjednom: {ime deteta} ima poteškoća pri praćenju kada se mnogo zadataka da odjednom. Dajte mu / joj jedan zadatak ali tako što će ga raditi korak po korak.
• Dodavanje vizuelne slike: slike su vrlo korisne za {ime deteta}, pogotovo kada ima poteškoća s razumevanjem.
• Korišćenje znakova: {ime deteta} koristi neke znakove/ gestove kod kuće, kao što su “više” i “jede”. Pomažu mu da komunicira dok radi na korišćenju više reči.
• Napadi besa: javljaju se kada (ime deteta) ne može da odgovori određenom zahtevu ili kada želi da radi ono što je on/ ona naumila. U takvim situacijama ga treba ignorisati i pustiti ga da se smiri ili ga jako i čvrsto zagrliti ili ga pustiti da se prošeta.

Hvala unapred za Vašu ljubaznost i strpljenje sa {ime deteta}. Veselimo se sjajnoj školskoj godini! Tu smo da prihvatimo svaki savet.

Hvala Vam na svemu što radite!

Iskreno,
Potpis roditelja

Nadamo se da smo Vam dali koristan savet jer sve što se radi trebalo bi da ima za cilj da se pomogne detetu. Učenje govora i samog jezika ne treba biti neugodno za Vaše dete već se treba prilagoditi i predstaviti kao igra. Dete mora biti srećno i zadovoljno.

Tim EC”Korak po korak 2”